Thursday, September 6, 2012

KÖFTE TARİFİ









    Köfte çocuk, büyük pek çoğumuz tarafından sevilen bir yiyecek ve bizim evde de çok seviliyor. Özellikle yazlıkta olduğumuz günlerde mangalda yapılan ızgara köfteler. 


    Köftenin o kadar çok çeşidi var ki saymakla bitmez: Kasap köfte, ızgara köfte, rulo köfte, Hasan Paşa köftesi, kaşarlı köfte, mantar soslu köfte, sucuklu köfte... Ama bildiğimiz ev usulü her zaman yaptığım tarifini vererek başlamak istiyorum.


     * Ben köftede hiç yağsız dana eti kullanıyorum, kuzu-dana karışımı da kullanabilirsiniz.

     * Yağsız kıymayla yapılan köftenin kuru olmaması için, yoğurma sırasında zeytinyağı ilave ediyorum.

     * Pişirme işlemini seramik ya da döküm tavada, az yağla yaparsanız tıpkı ızgara köfte gibi oluyor.

     * Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde, önceden 200 derece ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz köftelerinizi.

    * Köftenize kırmızı biber, kekik, köri, kişniş gibi baharatlar ilave ederek değişik tadlar elde edebilirsiniz.

    * Arzu ederseniz bir diş sarımsak da ilave edebilirsiniz.

     KÖFTE TARİFİ

     500 gram kıyma

     2 dilim bayat ekmek içi (ya da 2-3 kaşık galeta unu)

     1 baş kuru soğan

     1 yumurta

     2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

     yarım demet ince kıyılmış maydanoz

     bi tutam tuz, karabiber, kimyon

    1- Kuru soğanı rendeleyin, maydanozu yıkayıp incecik kıyın.

    2- İki kere çekilmiş kıymaya tüm malzemeleri ilave edip güzelce yoğurun.

    3- Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayırıp köfte şekli veriniz.


    4- Yapışmaz bir tavaya iki kaşık sıvı yağ koyup kızdırın ve köfteleri fazla kurumasına izin vermeden pişirin.






    5-Ya da pişirme kağıdı serilmiş tepsiye sıralayarak 200 derecede  15-20 dakika pişirip sıcak servis yapın.  






    
   

 

   

No comments:

Post a Comment