

Köfte çocuk, büyük pek çoğumuz tarafından sevilen bir yiyecek ve bizim evde de çok seviliyor. Özellikle yazlıkta olduğumuz günlerde mangalda yapılan ızgara köfteler.
Köftenin o kadar çok çeşidi var ki saymakla bitmez: Kasap köfte, ızgara köfte, rulo köfte, Hasan Paşa köftesi, kaşarlı köfte, mantar soslu köfte, sucuklu köfte... Ama bildiğimiz ev usulü her zaman yaptığım tarifini vererek başlamak istiyorum.
* Ben köftede hiç yağsız dana eti kullanıyorum, kuzu-dana karışımı da kullanabilirsiniz.
* Yağsız kıymayla yapılan köftenin kuru olmaması için, yoğurma sırasında zeytinyağı ilave ediyorum.
* Pişirme işlemini seramik ya da döküm tavada, az yağla yaparsanız tıpkı ızgara köfte gibi oluyor.
* Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde, önceden 200 derece ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz köftelerinizi.
* Köftenize kırmızı biber, kekik, köri, kişniş gibi baharatlar ilave ederek değişik tadlar elde edebilirsiniz.
* Arzu ederseniz bir diş sarımsak da ilave edebilirsiniz.
KÖFTE TARİFİ
500 gram kıyma
2 dilim bayat ekmek içi (ya da 2-3 kaşık galeta unu)
1 baş kuru soğan
1 yumurta
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
bi tutam tuz, karabiber, kimyon
1- Kuru soğanı rendeleyin, maydanozu yıkayıp incecik kıyın.
2- İki kere çekilmiş kıymaya tüm malzemeleri ilave edip güzelce yoğurun.
3- Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayırıp köfte şekli veriniz.
4- Yapışmaz bir tavaya iki kaşık sıvı yağ koyup kızdırın ve köfteleri fazla kurumasına izin vermeden pişirin.
5-Ya da pişirme kağıdı serilmiş tepsiye sıralayarak 200 derecede 15-20 dakika pişirip sıcak servis yapın.
No comments:
Post a Comment